Ιστορία

Η Νεανική Εστία Μεγαρίδος ιδρύθηκε το 1974 απ’ τον κ. Αλκιβιάδη Μπεναρδή και τους τότε συνεργάτες του. Σκοπός της ιδρύσεως της ήταν να δημιουργηθεί μια Εστία Αθλητισμού και Πολιτισμού για την νεολαία της πόλης μας. Τα αθλήματα, που επιχείρησε να καλλιεργήσει στα πρώτα «βήματα» της ήταν η Καλαθοσφαίριση, η Επιτραπέζια Αντισφαίριση (πινγκ-πονγκ), το Σκάκι και το Βόλεϊ. Παράλληλα όμως με τις αθλητικές δραστηριότητες ανέπτυξε σε μεγάλο βαθμό και πολιτιστικές και κοινωνικές ευαισθησίες με την διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων, ποδηλατικών αγώνων, κατασκηνώσεων, ημερίδων για την πόλη των Μεγάρων και άλλων πολλών, άκρως πρωτοποριακών για την εποχή εκείνη, δραστηριοτήτων.

Τον Ιανουάριο του 1976 η Ε.Ο.Κ. (Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης) αναγνωρίζει και επίσημα, ως μέλος της, την Νεανική Εστία Μεγαρίδος, ενώ τη σεζόν 1979–1980 θα γίνει η πρώτη ομάδα της πόλης των Μεγάρων που συμμετέχει σε επίσημο πρωτάθλημα της Ε.Ο.Κ..

Πάντα πρωτοπόρος, η Νεανική Εστία Μεγαρίδος, θα ιδρύσει λίγο αργότερα τις πρώτες Παιδικές και Εφηβικές Ομάδες στην πόλη, Γυναικεία Τμήματα μπάσκετ και πινγκ-πονγκ, πραγματοποιώντας παράλληλα με μεγάλη επιτυχία και καινοτόμα για την εποχή Εσωτερικά Πρωταθλήματα.

Την δεκαετία των 80’s θα ‘ρθουν και οι πρώτες ατομικές διακρίσεις αθλητών της Ν.Ε.Μ. με τις κλήσεις των Ι. Ρήγα και Π. Τσακίρη στις «μικρές» Εθνικές Ομάδες μπάσκετ, και των Ι. Λουκά και Στεφ. Διακογιάννη στις αντίστοιχες Εθνικές Ομάδες του πινγκ–πονγκ. Έκτοτε η Ομάδα μας πάντοτε έβρισκε τρόπους να πρωταγωνιστεί στην τοπική κοινωνία προσφέροντας ανεκτίμητες δράσεις αθλητισμού και πολιτισμού στους νέους.

Από το 1974 έως τις μέρες μας πρόεδροι εκτός από τον Αλκιβιάδη Μπεναρδή επίσης διατέλεσαν οι Βόρδος Κωνσταντίνος, Σάλτας Κωνσταντίνος, Σύρκος Γεώργιος, Αυγουστής Γεώργιος και Ζάλης Αθανάσιος.

Φτάνοντας στο όχι και τόσο μακρινό 2016 και σε μία αρνητική συγκυρία για το μπάσκετ της Ν.Ε.Μ. η τότε διοίκηση Αθ. Ζάλη θα εμπιστευτεί, στα μέσα της χρονιάς, τα «κλειδιά» της ομάδας στον Γιώργο Μάνταλο, με την προσδοκία να αλλάξει σελίδα και γιατί όχι να πραγματοποιήσει κάποια στιγμή την πολυπόθητη άνοδο σε Εθνική Κατηγορία, για 1η φορά στην ιστορία του Μεγαρικού μπάσκετ όχι μόνο για την δική μας ομάδα αλλά και για οποιαδήποτε ομάδα του Δήμου μας.

Στα 5 αυτά περίπου έτη, από το 2016 έως σήμερα, η Αντρική Ομάδα της Ν.Ε.Μ. ανέβηκε από την Β΄ ΕΣΚΑΝΑ στην Β΄ Εθνική Κατηγορία (3 κατηγορίες σε 4 χρόνια), κατέκτησε το Κύπελλο ΕΣΚΑΝΑ, επίσης για 1η φορά στην ιστορία από ομάδα του Δήμου μας, παίζοντας μάλιστα σε δύο διαδοχικούς (back to back) τελικούς, προσέλκυσε να αγωνιστούν στην ομάδα μας μεγάλοι αθλητές με Πανευρωπαϊκές και διεθνείς διακρίσεις και αποτέλεσε παράδειγμα υγιούς προόδου και σημείο αναφοράς για το Αθηναϊκό αλλά και το Πανελλήνιο μπάσκετ!

Επίσης, στα 5 αυτά χρόνια:

– δημιουργήθηκε αρχικά η «Υποδειγματική Σχολή Καλαθοσφαίρισης Ν.Ε.Μ.», που μετονομάστηκε σε «Μπασκετικό Σχολείο Ν.Ε.Μ.», κατά τα πρότυπα των μεγάλων ομάδων, υπερδιπλασιάζοντας τον αριθμό των παιδιών που φοιτούν σ’ αυτό,

– προσλήφθηκε διψήφιος αριθμός ικανότατων, επαγγελματιών προπονητών για να μυήσουν τα παιδιά στα μυστικά του αθλήματος, οι οποίοι συνεισέφεραν στο να καταγραφούν άνοδοι και σημαντικές αγωνιστικές επιτυχίες,

– ιδρύθηκε το Εμπορικό Τμήμα του Συλλόγου με υποδειγματική και αξιοζήλευτη λειτουργία έως σήμερα

– και τέλος δημιουργήθηκε και το Επικοινωνιακό Τμήμα του Συλλόγου, επίσης κατά τα πρότυπα των μεγάλων ομάδων με σημαντική απήχηση σε Μ.Μ.Ε. και φίλαθλο κοινό, κομμάτι του οποίου αποτελεί και το παρόν site, που σας φιλοξενεί.

Όλα τα παραπάνω και άλλα λιγότερο σημαντικά αποτελούν την επισφράγιση της μέχρι τώρα πορείας μας και των επιλογών, που έγιναν με μεγάλη δυσκολία κάποιες φορές.

Η φετινή αγωνιστική σεζόν 2020-21 και παρά την αρνητική συγκυρία του Covid-19, μας βρίσκει στην καλύτερη περίοδο, από Ιδρύσεως του Οργανισμού μας, υπό την προεδρία του πρώην αθλητού της ομάδας μας, δραστήριου και ικανού Σπύρου Κορώση και με την παρουσία εκτός των υπολοίπων 9 εκλεγμένων μελών του Δ.Σ., αρκετών ακόμη μελών της ομάδας, που βοηθούν σε όλα τα τρέχοντα θέματα κάνοντας την Ν.Ε.Μ. μια τεράστια, αγαπημένη οικογένεια,.

Την στιγμή που πληκτρολογούνται αυτές οι γραμμές η Αντρική μας Ομάδα ετοιμάζεται για την συμμετοχή της στο πολύ δύσκολο Πρωτάθλημα του Β΄ Ομίλου της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας, όντας σε πολύ καλή κατάσταση σε όλα τα επίπεδα και βλέποντας το «όνειρο» της, στα 46 χρόνια μετά την ίδρυση της, να μην έχει «ταβάνι». Συνοδοιπόροι σ’ αυτό το «όνειρο» είστε εσείς οι εκατοντάδες φίλαθλοι μας, που μας ακολουθείτε πιστά σε κάθε γήπεδο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αποτελώντας την παρακαταθήκη μας, τον ανεκτίμητο «θησαυρό» μας και την πραγματική αιτία υπάρξεώς μας!

Πλέον όλη η Ελλάδα γνωρίζει …ότι εδώ στα Μέγαρα αυτό το μπάσκετ πρεσβεύουμε… και ότι αυτές τις αξίες δεν θα τις προδώσουμε ποτέ!

Above all, our Team!

X