MAKE THE FLAME 🔥
BURN BRIGHTER…

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Νεανική Εστία Μεγαρίδος ιδρύθηκε το 1974 απ’ τον προσφάτως θανόντα κ. Αλκιβιάδη Μπεναρδή και τους τότε συνεργάτες του. Σκοπός της ιδρύσεώς της ήταν να δημιουργηθεί μια Εστία Αθλητισμού και Πολιτισμού για την νεολαία της πόλης μας. Τα αθλήματα, που επιχείρησε να καλλιεργήσει στα πρώτα «βήματα» της ήταν η Καλαθοσφαίριση, η Επιτραπέζια Αντισφαίριση (πινγκ-πονγκ), το Σκάκι και το Βόλεϊ. Παράλληλα όμως με τις αθλητικές δραστηριότητες ανέπτυξε σε αρκετά μεγάλο βαθμό πολιτιστικές και κοινωνικές ευαισθησίες με την διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων, ποδηλατικών αγώνων, κατασκηνώσεων, ημερίδων για την πόλη των Μεγάρων και άλλων πολλών, άκρως πρωτοποριακών για την εποχή εκείνη, δραστηριοτήτων.

Τον Ιανουάριο του 1976 η Ε.Ο.Κ. (Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης) αναγνωρίζει και επίσημα, ως μέλος της, την Νεανική Εστία Μεγαρίδος, ενώ τη σεζόν 1979–1980 θα γίνει η πρώτη ομάδα της πόλης των Μεγάρων που συμμετέχει σε επίσημο πρωτάθλημα της Ε.Ο.Κ..

Πάντα πρωτοπόρος, η Νεανική Εστία Μεγαρίδος, θα ιδρύσει λίγο αργότερα τις πρώτες Παιδικές και Εφηβικές Ομάδες στην πόλη, Γυναικεία Τμήματα μπάσκετ και πινγκ-πονγκ, πραγματοποιώντας παράλληλα με μεγάλη επιτυχία και καινοτόμα για την εποχή Εσωτερικά Πρωταθλήματα.

Την δεκαετία των 80’s θα ‘ρθουν και οι πρώτες ατομικές διακρίσεις αθλητών της Ν.Ε.Μ. με τις κλήσεις των Ι. Ρήγα και Π. Τσακίρη στις «μικρές» Εθνικές Ομάδες μπάσκετ, και των Ι. Λουκά και Στεφ. Διακογιάννη στις αντίστοιχες Εθνικές Ομάδες του πινγκ–πονγκ. Έκτοτε η Ομάδα μας πάντοτε έβρισκε τρόπους να πρωταγωνιστεί στην τοπική κοινωνία προσφέροντας ανεκτίμητες δράσεις αθλητισμού και πολιτισμού στους νέους.

Από το 1974 έως τις μέρες μας πρόεδροι εκτός από τον Αλκιβιάδη Μπεναρδή επίσης διατέλεσαν οι Βόρδος Κωνσταντίνος, Σάλτας Κωνσταντίνος, Σύρκος Γεώργιος, Αυγουστής Γεώργιος, Ζάλης Αθανάσιος, Κορώσης Σπυρίδων και ο σημερινός πρόεδρος Ιωάννης Βασιλείου.

Φτάνοντας στο όχι και τόσο μακρινό 2016 και σε μία αρνητική συγκυρία για το μπάσκετ της Ν.Ε.Μ. η τότε διοίκηση Αθ. Ζάλη θα εμπιστευτεί, στα μέσα της χρονιάς, τα «κλειδιά» της ομάδας στον Γιώργο Μάνταλο, με την προσδοκία να αλλάξει σελίδα και γιατί όχι να πραγματοποιήσει κάποια στιγμή την πολυπόθητη άνοδο σε Εθνική Κατηγορία, για 1η φορά στην ιστορία του Μεγαρικού μπάσκετ, όχι μόνο για την δική μας ομάδα, αλλά και για οποιαδήποτε ομάδα του Δήμου μας.

Στα 6 περίπου έτη, που μεσολάβησαν από τότε, η Αντρική Ομάδα της Ν.Ε.Μ. ανέβηκε από την Β΄ ΕΣΚΑΝΑ στην Β΄ Εθνική Κατηγορία (3 κατηγορίες σε 4 χρόνια), κατέκτησε το Κύπελλο ΕΣΚΑΝΑ, επίσης για 1η φορά στην ιστορία από ομάδα του Δήμου μας, παίζοντας μάλιστα σε δύο διαδοχικούς (back to back) τελικούς, προσέλκυσε να αγωνιστούν στην ομάδα μας μεγάλοι αθλητές με Πανευρωπαϊκές και διεθνείς διακρίσεις και αποτέλεσε παράδειγμα υγιούς προόδου και σημείο αναφοράς για το τοπικό, το Αθηναϊκό αλλά και το Πανελλήνιο μπάσκετ!

Επίσης, στα 6 αυτά χρόνια:

– δημιουργήθηκε αρχικά η «Υποδειγματική Σχολή Καλαθοσφαίρισης Ν.Ε.Μ.», που μετονομάστηκε αργότερα σε «Μπασκετικό Σχολείο Ν.Ε.Μ.» και σήμερα καλείται “NEM BASKETBALL SCHOOL” κατά τα πρότυπα των μεγάλων ομάδων, με αρκετές αγωνιστικές επιτυχίες και ανόδους των αγωνιστικών τμημάτων και υπερδιπλασιάζοντας τον αριθμό των παιδιών που φοιτούν σ’ αυτό, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν άνω των 300 αθλητών επίσημα καταγεγραμμένοι στις λίστες του Ν.Π.Δ.Δ. «ΗΡΟΔΩΡΟΣ» του Δήμου Μεγαρέων,

προσλήφθηκε διψήφιος αριθμός ικανότατων, επαγγελματιών προπονητών για να μυήσουν τα παιδιά στα μυστικά του αθλήματος, οι οποίοι συνεισέφεραν στο να καταγραφούν άνοδοι και σημαντικές αγωνιστικές επιτυχίες. Σήμερα εργάζονται στον Οργανισμό μας επτά (7) επαγγελματίες προπονητές με μείζονα προσόντα,

– ιδρύθηκε το Εμπορικό Τμήμα του Συλλόγου με υποδειγματική και αξιοζήλευτη λειτουργία έως σήμερα, που από τα ερασιτεχνικά χέρια των ρομαντικών αυτών ανθρώπων, που το ξεκίνησαν, έχει μεταβληθεί σε «Τμήμα Marketing» του Συλλόγου και λειτουργείται από ανθρώπους με μεταπτυχιακές σπουδές στο marketing, το management και γενικότερα στην Διοίκηση του Αθλητισμού,

– δημιουργήθηκε το Επικοινωνιακό Τμήμα του Συλλόγου, κατά τα πρότυπα των επαγγελματικών ομάδων, που γρήγορα γιγαντώθηκε έχοντας σημαντική απήχηση σε Μ.Μ.Ε. και φίλαθλο κοινό. Σήμερα έχει μετονομασθεί σε «Τμήμα Εταιρικής Επικοινωνιακής Στρατηγικής» με το δικό μας Web TV, το NEM BC TV, ενεργή συμμετοχή σε όλα τα social media, υπερσύγχρονη ιστοσελίδα, την https://nembc.gr/ και διοικείται από ανθρώπους με μεταπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο,

–δημιουργήθηκε το “NEM Medical Staff” στο οποίο παρέχουν μόνιμα και αφιλοκερδώς τις εξειδικευμένες επιστημονικές τους γνώσεις οι ιατροί Μιχαήλ Δαγιακίδης (Ορθοπεδικός), Δημήτριος Χατζόπουλος και Μάριος Χατζόπουλος (Παθολόγοι) και Αντώνιος Ρήγας (Καρδιολόγος),

–δημιουργήθηκε το “NEM Physio Staff” με επικεφαλής τον διακεκριμένο φυσικοθεραπευτή Βαλάντη Ρίζο και μόνιμο συνεργάτη του στην ομάδα τον φυσικοθεραπευτή Γεώργιο Φυλακούρη, με τρία (3) ενεργά physio points, το ένα εκ των οποίων μέσα στην NEM BC ARENA,

–δημιουργήθηκε Οικονομική-Λογιστική Υπηρεσία, στην οποία παρέχει μόνιμα και αφιλοκερδώς τις εξειδικευμένες επιστημονικές του γνώσεις ο Οικονομολόγος Θωμάς Μάμαλης

–και τέλος επικαιροποιήθηκε προσαρμόζοντας όλες τις νομοθετικές νέες ρυθμίσεις έως και τον Ιούλιο του 2021, το από ιδρύσεως της ομάδας παλιό Καταστατικό και εισήχθη η ομάδα στο Μητρώο Αθλητικών Συλλόγων της Γ.Γ.Α. πληρώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, που οφείλει να πληροί κάθε αθλητικό σωματείο.

Όλα τα παραπάνω και άλλα λιγότερο σημαντικά αποτελούν την επισφράγιση της μέχρι τώρα πορείας μας και των επιλογών, που έγιναν με μεγάλη δυσκολία κάποιες φορές.

Η φετινή αγωνιστική σεζόν 2021-22 μας βρίσκει αμέσως μετά την αγωνιστική απραξία των σχεδόν δύο χαμένων σεζόν λόγω της αρνητικής συγκυρίας του Covid-19. Παρόλα αυτά η αγάπη των συντελεστών της ομάδας και των χιλιάδων κυριολεκτικά φιλάθλων μας δημιουργεί την εντύπωση ότι βρισκόμαστε ίσως στην καλύτερη περίοδο, από ιδρύσεως του Οργανισμού μας και υπό την προεδρία του δραστήριου και ικανού Προέδρου μας Γιάννη Βασιλείου και με την παρουσία εκτός των υπολοίπων 14 μελών του Δ.Σ., αρκετών ακόμη μελών της ομάδας, που βοηθούν σε όλα τα τρέχοντα θέματα, ευελπιστούμε να κάνουμε την «φλόγα» να λάμψει πιο δυνατά. 

Την στιγμή που πληκτρολογούνται αυτές οι γραμμές η Αντρική μας Ομάδα ετοιμάζεται για την συμμετοχή της στο δυσκολότερο ίσως Πρωτάθλημα του Β΄ Ομίλου της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας εκκινώντας την pre-season period την 23η Αυγούστου και το “NEM BASKETBALL SCHOOL” είναι έτοιμι να ανοίξει τις πύλες του για την νέα σεζόν την 1η Σεπτεμβρίου. Το μόνο που ζητάμε από σας είναι να συνεχίσετε να βοηθάτε την «φλόγα» να λάμπει και να αποτελεί την σημαντικότερη πηγή πολιτιστικής εξωστρέφειας ολόκληρου του Δήμου.

MAKE THE FLAME 🔥 BURN BRIGHTER…

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ